Tūkstantmetė vištų Lietuvoje istorija – nuo karaliaus stalo iki kasdieninės sriubos

Straipsnis  0 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Artėjant vienai didžiausių metų švenčių – Velykoms, prie stalo sutraukiančioms kelias šeimų kartas – dažnas šeimininkas kaip pagrindinį patiekalą ir stalo puošmeną renkasi keptą vištą. Šis paukštis Lietuvoje vertinamas nuo seno, rašoma pranešime spaudai.

Maisto istorikas, Vilniaus universiteto profesorius Rimvydas Laužikas dalinasi, kokius vištienos patiekalus prieš kelis šimtmečius rinkdavosi įvairių luomų atstovai ir kuo juos gardindavo.

Istoriko teigimu, šiandien mūsų šalyje populiariausia mėsa – vištiena – kelią į Lietuvą atrado daugiau nei prieš tūkstantmetį. Ant didikų stalų guldavę įmantriai paruošti prabangūs paukščiai, o eiliniai gyventojai savo meniu papildydavo tiršta vištienos sriuba. Anksčiau dažnas lietuvis vištas augindavo savo kieme. Šiandien vištieną dažniausiai atrandame parduotuvių lentynose, tačiau kaip seniau, taip ir dabar vertinama arti namų, Lietuvoje užauginta vištiena. 

„Dėl lengvo auginimo vištos labai greitai išpopuliarėjo. Jau viduramžiais tai buvo gausiausiai auginamas ir valgomas naminis paukštis. Kokios vištos buvo valgomos ir kaip paruošiamos, priklausė nuo namų turtingumo“, – senovės lietuvių mitybą apibūdina profesorius.

Didikų stalai lūždavo nuo vištienos 

Itin daug vištų maistui buvo suvartojama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dvaruose.

„Pavyzdžiui, 1389 metų gegužės 16 d. Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos pietums paruošti buvo panaudota: 1 avis, dvi paltys lašinių, 60 vištų, 6 paršeliai, 400 kiaušinių, 2 kumpiai, 2 puodai sviesto, pieno, grietinės, žirnių, sorų, svogūnų, grybų, petražolių, duonos, bandelių, 10 sūrių, alaus“, – duomenimis iš istorinių šaltinių dalinasi profesorius.

Vištieną valgė ne tik valdovai, bet ir garbingiausių, turtingiausių giminių atstovai.

„1596 m. balandžio 28 d. Radvilos pietavo su svečiais. Ta proga virtuvei buvo įsigyta: veršiukas, kalakutai, vištos, vištų kiaušiniai, žąsys, antys, kiaulienos šonkauliai, pastarnokai, petražolės, balandžiai, obuoliai virtuvei, barščiai, mairūnai, šalavijai, krapai, apelsinai virtuvei, kriaušaitės virtuvei, svogūnai, medus, žaliosios citrinos ir įvairios salotos, o desertui – apelsinai, obuoliai, kriaušės, slyvos“ , – vardina profesorius R. Laužikas.

17 amžiaus Radvilų virėjas gamino vištienos paštetus ir frikasus. Paštetais tuo metu vadinta tešloje kepta, prabangiais prieskoniais gardinta mėsa. Vištienos paštetas gamintas iš mėsos, pakepintos vyno, cukraus ir sviesto padaže, pagardintame cinamonu, gvazdikėliais ir pipirais. Vištienos frikasai – svieste su svogūnais pakepinta vištiena, pagardinta petražolėmis, pipirais, imbieru, vyno actu ir citrinomis, patiekta iš sultinio ir kiaušinių trynių pagamintame padaže.

„Dvaro virtuvėje vištiena buvo patiekiama ir pakankamai egzotiškuose deriniuose. Tai galėjo būti troškinys su vėžiais ar kepta višta su smulkintų silkių įdaru“, – virtuvės įmantrumą apibūdina profesorius.

Jo teigimu, 18 amžiuje Radvilų dvare Nesvyžiuje per metus buvo suvalgoma daugiau kaip 800 žąsų, per 100 kalakutų, beveik 500 ančių, 400 kaplūnų (sterilizuotų, specialiai nupenėtų gaidžių), ir daugiau nei 1500 vištų.

Puošdavo velykinį vienuolių stalą

Prašmatnūs paukštienos patiekalai buvo valgomi ir Lietuvos vienuolynuose, taip pat – per Velykas.

„1620 m. Lietuvos jėzuitų provincijos valgiaraštyje randame aprašytus Velykų pietus. XVII a. Lietuvos jėzuitai per Velykas pietums valgė kietai virtus kiaušinius, jautieną, barščius, veršieną, vištieną arba kaplūnus pilkšvai geltoname padaže su šafranu, žvėrieną, keptą avinėlį, keptas žąsis, vištas ir paršelį, ryžius su pienu ir skanų tortą“.

Paprasto lietuvio maistas

Valstiečių, o vėliau ir paprastų Lietuvos miestelėnų racione vištienos taip pat buvo gausu, nes XVII–XIX amžiais vištiena ir kiauliena buvo pigiausios mėsos rūšys. Šie paukščiai buvo itin dažnai sutinkami valstiečių tvartuose ir kiemuose. Ne tik dėl to, kad jas buvo lengva auginti, bet ir dėl to, kad jų mėsą buvo galima vartoti ištisus metus ir įvairiomis progomis.

„Valstiečio namuose vištos augintos kiaušiniams ir mėsai. Tuo metu nebuvo šaldytuvų, tad didesni gyvuliai buvo skerdžiami tik tada, kai šalta. Kas kita – vištos. Galima sakyti, kad jos buvo savotiškos vaikščiojančios maisto atsargos. Svečiui atvykus ar per darbymetį reikiant labiau mėsiškų valgių buvo lengva papjauti vištą ir pakankamai greitai paruošti pietus“, – pasakoja profesorius R. Laužikas.

Jo teigimu, paprasčiausias, daugeliui lietuvių prieinamas vištienos valgis buvo tiršta sriuba. Kaip tik tokią aprašė Liudvika Didžiulienė-Žmona 1911 metais. Profesorius pasidalino ano meto rašybos būdu užrašytu jos receptu:

„...Vištą, supjausčius, nuplauti ir prikaisti, užpylus du gorčių vandens truputį pasudyti ir virinti palengva, iki pasidarys tik pusė viralo; beverdant pridėti lauro lapelių, šaknų petruškų, bent tris morkus ir kruopų perlinių nepilną stiklą, Tada, jeigu labai nuvirusi arba nusekusi sriuba, reikia papildyti virintu vandeniu ir da pavirinti gerai. Kaip jau mėsa prigulinčiai minkšta, įpilti bliudan žiupsnelį petruškų lapelių, sudėti mėsą, užpilti sriubą ir nešti ant stalo…“

Rekomenduojami video:
Straipsnis  0 komentarų
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

Mirštančią Raganų eglę belieka slaugyti

Mirštančią Raganų eglę belieka slaugyti  0

Radote „išakėtą“ veją? Gal jus aplankė barsukas

Radote „išakėtą“ veją? Gal jus aplankė barsukas  0

Jurbarko krašto muziejuje – daugybė Mozės veidų

Jurbarko krašto muziejuje – daugybė Mozės veidų  1

Kodėl verta saugoti varliagyvius

Kodėl verta saugoti varliagyvius  0

Veliuoniškiai rašo savo krašto šimtmečio istoriją

Veliuoniškiai rašo savo krašto šimtmečio istoriją  0

Kovo 29-ąją vyks dalinis Saulės užtemimas

Kovo 29-ąją vyks dalinis Saulės užtemimas  0

Tarp „Auksinių scenos kryžių“ nominantų –  iš Jurbarko kilusi  menininkė

Tarp „Auksinių scenos kryžių“ nominantų – iš Jurbarko kilusi menininkė  0

Kovo 11-osios obeliskas Berlyne

Paminklas Kovo 11-ąjai, sukurtas 1979 metais  0

Tūkstantmečio mįslės įminimas – Alsos ir Mituvos pakrantėje

Tūkstantmečio mįslės įminimas – Alsos ir Mituvos pakrantėje  0

Rotulių centre – II pasaulinio karo laikų bunkeris (nuotraukos)

Rotulių centre – II pasaulinio karo laikų bunkeris (nuotraukos)  0

Angelas, nešantis žinią apie Magdeburgo teisių suteikimą Jurbarko miestui

Meilės miestui ženklai  0

Jurbarkas ir Vasario 16-oji

Jurbarkas ir Vasario 16-oji  0

Vizualizacija

Paminklui Girdžiuose surinkta daugiau nei pusė lėšų  0

Skaitomiausios knygos Jurbarko viešojoje bibliotekoje 2024 metais

Skaitomiausios knygos Jurbarko viešojoje bibliotekoje 2024 metais  0

Bukutis prie savo namų

Sausio vidury – metas kelti inkilus  0

Pasaulio tautų teisuoliai. Nebijoję mirti, tapo nemirtingais

Pasaulio tautų teisuoliai. Nebijoję mirti, tapo nemirtingais  0

Viduramžių architektūros elementuose atsiskleidė pačios kūrėjos

Viduramžių architektūros elementuose atsiskleidė pačios kūrėjos  0

Jurbarko Ragainė

Jurbarko Ragainės legendos – išmonė ar šiurpios realybės atspindys?  0

Saleziečių vienuolynas Pilies I kaime

Saleziečių Vytėnai – trumpai švytėjęs dvasios ir kultūros židinys  0

Madagaskaro tarakonas

Netikėtas svajonės apie Madagaskarą išsipildymas  0

Paroda „Savistabos genezė“ užbaigti dailės studijos jubiliejiniai metai

Paroda „Savistabos genezė“ užbaigti dailės studijos jubiliejiniai metai  0

Gruodiška Viešvilė... 2024.12.15.

2024 metai Lietuvoje buvo šilčiausi per visą meteorologinių stebėjimų istoriją  0

Paskui tarsi šuniukas sekioja vėžlys

Paskui tarsi šuniukas sekioja vėžlys  0

Senosios Advento tradicijos: nuo vainiko iki šeškaturgio

Senosios Advento tradicijos: nuo vainiko iki šeškaturgio  0

Mūsų partneriai