Po ekonomikos studijų – į restorano virtuvę

Straipsnis  1 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Neretai išgirstame istorijas apie žmones, kurie, baigę aukštąjį mokslą, pasuka visai į kitą sritį, nei mokėsi. Pasidavę aplinkos spaudimui, baigę bendrojo ugdymo mokyklas jaunuoliai pasirenka tuo metu populiarias studijų kryptis, tačiau ne visada pasirinkimas pasiteisina – dažnai diplomas lieka dulkėti stalčiuje, o jos savininkui tenka ieškoti savo kelio visiškai kitur. Tokią istoriją apie savo profesinį kelią pasakoja ir Vilniaus senamiestyje įsikūrusio restorano „La Storia“ šeimininkas ir šefas Arūnas Jonaitis.

Amatas - pelningesnis

„Šiandien amato mokėjimas yra pelningesnis už aukštąjį išsilavinimą“, – taip pašnekesį pradeda „La Storia“ šeimininkas A. Jonaitis, pokalbiui pakvietęs rytą, kuomet dar nešurmuliuoja restorano svečiai.

A.Jonaitis jau penktus metus tobulina savo nedidelio restorano meniu, į jį įtraukdamas vietinius, lietuviškus produktus. Paskutinis jo atradimas – gamtine žemdirbyste užsiimantis ūkis, kurio daržoves šefas patieks Vilniaus senamiestyje įsikūrusio restoranėlio lankytojams.

„Mano tėvai norėjo, kad aš universitete studijuočiau teisę, bet aš pasukau į ekonomiką, nes visą pasaulį matau skaičiais“, – savo profesinio kelio pradžią šypsodamasis prisimena A.Jonaitis, pridurdamas, kad jam labai patinka Excel programos lentelės, kuriose viskas turi savo vietas.

Vietoj kompiuterio – virtuvės prijuostė

Po ekonomikos studijų Arūną įsuko darbas rinkodaros skyriuje vienoje stambioje bendrovėje, kur tikrai neblogai sekėsi. Bet greta rinkodaros ir kompiuterio greitai atsirado... bandelių kepyklėlė, nes maisto gaminimas pašnekovą traukė visuomet.

„Kepti bandeles atrodė taip romantiška“, – su šypsena prisimena Arūnas. Ir nors užklupus krizei kepyklėlei sekėsi visai neblogai, vėliau nepavyko suvaldyti plėtros ir ją teko uždaryti.

Tuo pačiu metu kaip bandelių kepykla išbandytas investavimo konsultanto darbas A.Jonaičio taip pat nesužavėjo iki širdies gelmių.

„Kai teko svarstyti, kokį kelią pasirinkti toliau, supratau, kad nenoriu į biurą ir nusprendžiau grįžti ten, kur man gera“, – pasakoja restorano šefas. Tik gera šį kartą buvo jau ne kepyklėlėje, o nuosavame restorane, nors iš pradžių nauja veiklos sritis gerokai baugino.

Išsilavinimas – svarbu

„Mokausi iki šiol“, – pripažįsta A.Jonaitis, nors specialių mokslų maisto gaminimo srityje jis kol kas nėra pabaigęs. Vis pasvarstydamas apie praktinių žinių gilinimą, virtuvės šefas kol kas koncentruojasi į kitus dalykus – jo vis dar netenkina mūsų valgomo maisto kokybė, todėl nemažai laiko jis skiria kokybiškų maisto produktų paieškoms.

Šefas svajoja apie laikus, kai Lietuvoje nebus per didelė prabanga restoraną įkurti greta ūkio, auginančio tam tikrus maisto produktus – tada daug lengviau užtikrinti ir maisto kokybę, ir išsaugoti autentiką, skatinti įvairias ūkio sritis.

Paklaustas, kas svarbiau – įgyta profesija ar aukštasis išsilavinimas, – A.Jonaitis siūlo šių dviejų dalykų nesupriešinti. Amatas leidžia tvirčiau stovėti ant žemės, bet aukštasis išsilavinimas, savo ruožtu,  leidžia plačiau matyti pasaulį ir suvokti savo vietą jame. Be ekonomikos studijų, anot Arūno, greičiausiai būtų buvę sudėtingiau kurti savo verslą, galbūt būtų padaryta daugiau klaidų, todėl mokslo reikšmės tikrai negalima sumenkinti. Tačiau jis sutinka, kad profesinių aukštumų ir žinių geriausia siekti ten, kur širdžiai miela. O tą gali sužinoti tik išbandęs save ir atradęs savo pašaukimą.

Kviečia susipažinti su profesiniu mokymu

Norintys išbandyti save ir suprasti, kas yra arčiausiai širdies, šiandien skatinami pasidomėti profesiniu mokymu. Siekiant jį populiarinti, šią vasarą įvairiuose Lietuvos miestuose bus organizuojami renginiai, kuriuose jaunimui bus pristatomas profesinis mokymas ir jo teikiamos galimybės, pasakojamos sėkmės istorijos, kurios atskleidžia augantį profesinio mokymo prestižą. Renginių ciklas, prasidėjęs Alytuje ir Marijampolėje, keliaus į Jurbarką, Telšius, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Kauną, Uteną ir Ukmergę.

Renginys vyks rugsėjo 13d. Jurbarke (prie Jurbarko kultūros centro). Visi laukiami  12:00 iki 18:00 val.  Renginio atmosferą kurs ir ausis džiugins įvairūs atlikėjai bei grupės. Renginio balsas – Zip FM. Visą informaciją apie renginius rasite „Facebook“ paskyroje – PROFESINIS MOKYMAS – TAVO ATIETIES KARJERA!

Projektą inicijuoja Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras. Projektas „Profesinio mokymo ir mokymosi visą gyvenimą populiarinimas Lietuvoje“ (Nr. 09.4.1-ESFA-V-713-01-0001) įgyvendinamas ir finansuojamas pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Straipsnis  1 komentarų
Reklama: skelbimai
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

Parduotuvėje „Austėja“ – nauja drabužių valymo paslauga

Parduotuvėje „Austėja“ – nauja drabužių valymo paslauga  0

Smulkiojo verslo rėmimo fondo taryba pirmininke išrinko Liudmilą Norkaitienę.

Kviečia naudotis Smulkiojo verslo rėmimo fondo galimybėmis  2

Kęstutis ir Monika Zinkevičiai vysto Lietuvoje gan retoką verslą – augina pluoštines kanapes.

Kanapės – sveikatai, skoniui ir grožiui  2

DOKRANDA – dokumentų tvarkymas

DOKRANDA – dokumentų tvarkymas  1

L. Šulinskienės dantų protezų gamybos įmonė keičia pavadinimą ir statusą–tampa UAB „Laidente“.

L. Šulinskienės dantų protezų gamybos įmonė keičia pavadinimą ir statusą–tampa UAB „Laidente“.  0

Sveikatinimo paslaugoms teikti įsigytas mobilus kubilas.

UAB „Lanmeta“ vykdo projektą „Jauno verslo ugdymas Jurbarke“  0

Jurbarko kredito unija Dariaus ir Girėno g. 81A, Jurbarkas.

Jurbarko kredito unija – gera augti, dirbti ir kurti kartu  1

Mūro darbai Vilniuje: raskite geriausią pasiūlymą

Mūro darbai Vilniuje: raskite geriausią pasiūlymą  0

Kviečia darbdavius teikti rajono savivaldybės 2020 metų užimtumo didinimo programos paraiškas

Kviečia darbdavius teikti rajono savivaldybės 2020 metų užimtumo didinimo programos paraiškas  0

2020 m. biudžetas. Rajono verslo sąlygoms gerinti - 400 tūkst. eurų (nuotraukos)

2020 m. biudžetas. Rajono verslo sąlygoms gerinti - 400 tūkst. eurų (nuotraukos)  9

J. Tarozienė džiaugiasi, kad 2020-uosius, o tuo pačiu ir antruosius šeimos verslo metus, pradėjo erdviose nuosavose patalpose, pažadėjusi šiais metais jurbarkiečius ir miesto svečius nustebinti dar viena naujiena.

„Džiovinukas“ naujuosius metus pradeda naujose patalpose  2

Jurbarkietė verslininkė pristato unikalią naujovę – „Giedrės gėlės“ savitarną

Jurbarkietė verslininkė pristato unikalią naujovę – „Giedrės gėlės“ savitarną  6

Kam reikalingas didesnis telefono ekranas ir kokia jų problema?

Kam reikalingas didesnis telefono ekranas ir kokia jų problema?  1

Verslo vakarą padėkojo ir už ilgametę patirtį, ir pasidžiaugė naujokais (NUOTRAUKOS)

Verslo vakarą padėkojo ir už ilgametę patirtį, ir pasidžiaugė naujokais (NUOTRAUKOS)  2

Ventiliacijos ortakių pasirinkimas ir kiti niuansai

Ventiliacijos ortakių pasirinkimas ir kiti niuansai  1

Klinkerio plytų priežiūra

Klinkerio plytų priežiūra  0

Skirtumai tarp MDF, MDP, OSB ir faneros plokščių

Skirtumai tarp MDF, MDP, OSB ir faneros plokščių  0

Dažniausi sutartų mačų modeliai - kaip statymai neša sportininkams nesąžiningą pelną

Dažniausi sutartų mačų modeliai - kaip statymai neša sportininkams nesąžiningą pelną  0

DOKRANDA – dokumentų tvarkymas Jurbarko rajone

DOKRANDA – dokumentų tvarkymas Jurbarko rajone  0

„Verslo geno“ apdovanojimuose įvertinta ir jurbarkietės verslo idėja

„Verslo geno“ apdovanojimuose įvertinta ir jurbarkietės verslo idėja  4

Jurbarko „Metų ūkis 2019“ šventėje – apdovanojimai darbščiausiems

Jurbarko „Metų ūkis 2019“ šventėje – apdovanojimai darbščiausiems  5

Prekybos gigantas LIDL domisi plėtra Jurbarke

Prekybos gigantas LIDL domisi plėtra Jurbarke  30

Po Jurbarką pasklis šventinis apsipirkimo virusas

Po Jurbarką pasklis šventinis apsipirkimo virusas  6

Jūratės gėlių salonas ištikimus ir naujus klientus pasitinka naujose patalpose

Jūratės gėlių salonas ištikimus ir naujus klientus pasitinka naujose patalpose  2

Mūsų partneriai