Ar galime į mitybą žiūrėti „pro pirštus“?

Straipsnis  1 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mityba yra kone pagrindinis sveikatą lemiantis ir ligų riziką mažinantis veiksnys. Dėl to susimąstyti apie sveikos mitybos ir gyvensenos įpročių formavimą turėtų ne tik norintys sulieknėti ar išsigydyti nuo tam tikrų ligų, bet ir tie, kurie siekia visapusiškai pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Apie tai, kokią žalą organizmui kelia nesveika ir nesubalansuota mityba ir kokiu pagrindiniu mitybos principu gali vadovautis kiekvienas, kalbėjo gydytoja dietologė Rasa Dovidavičienė.

 

Kokia nesveikos ir nesubalansuotos mitybos žala? 

R. Dovidavičienė: „Kiekviena maisto porcija turėtų būti ne didesnė nei jūsų dviejų plaštakų dydžio.“ Asmeninio archyvo nuotr.

Dažnai visuomenėje sklando mitas, kad nesubalansuota ir sveikatai nepalanki mityba yra tik tuomet, kai mes suvartojame kažko per daug. Tačiau labai svarbu atminti, kad taip pat yra negerai tuomet, kai mes tam tikrų maisto medžiagų suvartojame per mažai.

„Kone didžiausia šiuolaikinio žmogaus mitybos problema – suvartojama per daug angliavandenių, riebalų, cukraus ar druskos, per mažai – baltymų ir skaidulinių medžiagų. Taip pat neišgeriamas būtinas vandens kiekis – bent šešios stiklinės (apie 1–1,5 litro) vandens per dieną“, – dažniausias mitybos klaidas vardijo gydytoja dietologė.

Jos teigimu, trumpuoju laikotarpiu nevisavertė mityba gali pasireikšti didesniu nerimu, stresu, suprastėjusia nuotaika, sumažėjusiu darbo našumu, blogesne miego kokybe.

„Laikui bėgant nesubalansuota ir nesveika mityba gali prisidėti prie tam tikrų sveikatos sutrikimų, tokių kaip padidėjęs cholesterolio kiekis ar aukštas kraujo spaudimas, ir ligų, pavyzdžiui, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, depresijos ir kitų“, – pažymėjo R. Dovidavičienė.

 

Svarbu vadovautis sveikos lėkštės principu

Anot gydytojos dietologės, vienas paprasčiausių būdų, kaip kiekvienas gali pradėti pamažu eiti sveikos ir subalansuotos mitybos link – teisingos ir sveikos maisto lėkštės sudarymas. Didžiausią dalį – apie 50–60 proc. lėkštės – turėtų sudaryti gerieji angliavandeniai (vaisiai, daržovės, kruopos). Trečdalį lėkštės turėtumėte skirti geriesiems riebalams (kokybiškas aliejus, avokadai, alyvuogės, riebi žuvis, riešutai), o likusią dalį – 10–15 proc. – baltymams (liesa mėsa, ankštinės daržovės, kiaušiniai).

„Pradėkite nuo savo lėkštės stebėjimo – kiekviena maisto porcija turėtų būti ne didesnė nei jūsų dviejų plaštakų dydžio. Pietų ir vakarienės lėkštėse pusę porcijos turėtų užimti šviežios arba raugintos daržovės, – patarė R. Dovidavičienė. – Įprastus baltuosius ryžius reikėtų keisti laukiniais ryžiais, kvietinius makaronus – viso grūdo makaronais.“

Vadovaujantis sveikos lėkštės principu bus surenkamas subalansuotas maistinių medžiagų kiekis ir gaunamas didesnis skaidulų kiekis.

„Tikrai nereikia iškart maisto sverti svarstyklėmis, skaičiuoti kalorijų ar drastiškai kažko atsisakyti. Kaskart stebėkite savo maisto lėkštę, prisiminkite šį paprastą principą ir pamažu išmoksite automatiškai juo naudotis“, – patarė specialistė.

 

Mitai apie sveiką mitybą

R. Dovidavičienės teigimu, šiais laikais duona vis dar laikoma vienu iš „siaubų“. Tačiau kokybiška viso grūdo duona, kurioje yra mažai cukraus ir pakankamai skaidulų, yra puikus angliavandenių šaltinis.

„Su tokia duona galime pasidaryti visavertį sumuštinį, pavyzdžiui, su avokadu ir lašiša. Norint mesti svorį ar gyventi sveikiau, tikrai nereikėtų visiškai atsisakyti duonos, – pažymėjo ji, pridurdama, kad taip pat nevertėtų atsisakyti kiaušinių: – Tai – puikus baltymų užtaisas.“

Be to, dažnai norintiems sulieknėti patariama nevalgyti po 18 val. Anot gydytojos dietologės, taip daryti – neteisinga: „Žmogui neturint jokių gretutinių ligų, vakarienė turėtų būti pavalgoma likus 3–4 valandoms iki miego.“

Taip pat nerekomenduojama vadovautis griežtomis dietomis, pavyzdžiui, atsisakant angliavandenių ar riebalų, valgant tik vaisius ar kruopas arba kruopščiai skaičiuojant kalorijas.

„Kraštutinumai nėra sveika mūsų organizmui. Pasirenkant tinkamus ir sveikus angliavandenius ir riebalus, gausime daug energijos ir naudingųjų medžiagų. Svarbiausia yra maisto kokybė, o ne kalorijų kiekis jame“, – pažymėjo R. Dovidavičienė.

 

Organizmui svarbiausia – tinkamas „kuras“

Pasak gydytojos dietologės, vadovaujantis sveikos ir subalansuotos mitybos įpročiais, organizme atsiranda tinkamas naudingųjų medžiagų kiekis ir cukraus kiekio balansas. „Dėl to visapusiškai pagerėja mūsų gyvenimo kokybė – ne tik geriau išsimiegame, turime daugiau energijos, esame produktyvesni darbe, geresnės nuotaikos, geriau sprendžiame stresines situacijas, bet ir sumažiname tam tikrų sveikatos sutrikimų ir ligų riziką“, – teigė R. Dovidavičienė.  

Ir papildė: „Kaip į automobilius pilame tam tikrą kurą, kad jie važiuotų, taip ir savo organizmą privalome aprūpinti tinkamomis medžiagomis, kad jis galėtų funkcionuoti.“

Norintiems gyventi sveikiau specialistė patarė nepamiršti ir reguliaraus fizinio aktyvumo, kadangi tai padeda gerinti sveikatą, mažėja nutukimo rizika, o kartu ir lėtinių neinfekcinių ligų atsiradimo rizika.

MLSAM 2322

Rekomenduojami video:
Straipsnis  1 komentarų
Reklama: skelbimai
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

Čempione tapusi Liepa Butkutė kartu su treneriu A. Enčeriu.

Jurbarke varžėsi jaunieji kovotojai  0

Kretingoje šeimininkavęs ir šturmą atlaikęs „Jurbarkas-Karys“ išlygino finalo seriją

Kretingoje šeimininkavęs ir šturmą atlaikęs „Jurbarkas-Karys“ išlygino finalo seriją  0

Stresas ir perdegimas: kaip su tuo gyventi?

Stresas ir perdegimas: kaip su tuo gyventi?  0

Rekomenduojama kasmetinę vaikų sveikatos patikrą atlikti anksčiau

Rekomenduojama kasmetinę vaikų sveikatos patikrą atlikti anksčiau  1

Jurbarke įvyko atvirosios Lietuvos MMA taurės turnyras

Jurbarke įvyko atvirosios Lietuvos MMA taurės turnyras  1

Jurbarke vyko greitųjų šachmatų pirmenybės

Jurbarke vyko greitųjų šachmatų pirmenybės  1

Jurbarko sporto centro komanda po varžybų

Dziudo varžybose Šakiuose Jurbarko komanda buvo pirma  1

„Jurbarko-Kario“ triumfas Palangoje

Lemiamose pusfinalio rungtynėse Palangos „Olimpą“ palaužęs „Jurbarkas-Karys“ –„7bet-NKL“ finale  2

Lijana Lipinskaitė

Jurbarkietė Lijana Lipinskaitė – Europos MMA vicečempionė  1

Tarptautiniame dziudo turnyre Latvijoje – jurbarkiečių medaliai

Tarptautiniame dziudo turnyre Latvijoje – jurbarkiečių medaliai  0

Jurbarko ligoninę pasiekė ilgai lauktas kompiuterinis tomografas

Jurbarko ligoninę pasiekė ilgai lauktas kompiuterinis tomografas  4

Jurbarko komanda po apdovanojimo

Vaikų MMA turnyras Jurbarke  1

Taip kuriama istorija:  „Jurbarkas-Karys“ žais NKL pusfinalyje

Taip kuriama istorija: „Jurbarkas-Karys“ žais NKL pusfinalyje  3

Dalis komandos po apdovanojimų

Kauno rajono dziudo čempionate – medaliai jurbarkiškiams  0

Dramatiškai laimėjęs „Jurbarkas-Karys“ priartėjo prie NKL pusfinalio

Dramatiškai laimėjęs „Jurbarkas-Karys“ priartėjo prie NKL pusfinalio  1

Jurbarko „Jurbarkas-Karys“ po dramatiškų varžybų nusileido Šakių „Vytis-VDU“ komandai

Jurbarko „Jurbarkas-Karys“ po dramatiškų varžybų nusileido Šakių „Vytis-VDU“ komandai  0

„Jurbarkas-Karys“ jau šiandien namų aikštelėje kausis prieš „Vytis-VDU“

„Jurbarkas-Karys“ jau šiandien namų aikštelėje kausis prieš „Vytis-VDU“  0

Jurbarkiečių komanda

Tarptautiniame dziudo turnyre Alytuje – A. Beinario ir L. Brigadieriaus bronza  0

II vietą užėmusi Jurbarko moksleivių komanda: M. Strokova, I. Milius, Ą. Norkūnas ir S. Juškaitis

Jurbarko šachmatininkų pasirodymai Tauragėje  0

Erkės šiemet pabudo anksčiau nei pernai: kas padeda apsisaugoti?

Erkės šiemet pabudo anksčiau nei pernai: kas padeda apsisaugoti?  1

Jurbarko komanda po apdovanojimų

Jurbarkiečiams – Lietuvos dziudo čempionatų medaliai  0

Jurbarko „Jurbarkas-Karys“ komanda

„Jurbarkas-Karys“ namų aikštelėje dėl pergalės kovos prieš kaimynus - „Vytis-VDU“  0

Šiandien minima Tarptautinė retų ligų diena

Šiandien minima Tarptautinė retų ligų diena  0

Karolis Šimkūnas ir  Matas Matonas

Reikšminga jurbarkiečio pergalė kyokushin karatė jaunių čempionate  0

Mūsų partneriai