Pasaulio cepelinų diena. Kitokie cepelinų receptai
Šią dieną visus raginame kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus. Siūlome jums naujų cepelinų receptų!
Amerikos lietuvis Juozas Vaičiūnas 2014 m. vasario įgyvendino iniciatyvą visose pasaulio šalyse pradėti švęsti Pasaulio cepelinų dieną (pirmasis vasario sekmadienis). Nors cepelinų kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuvių virtuve.
Cepelinai nuo seno gaminami dvejopi –iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. XVIII a. bulvių patiekalų tyrinėtojas, Antoine Augustinas Permentieras savo1779 m. knygoje „Duonos gaminimo iš bulvių būdas” pateikia įvairių bulvių vartojimo būdų, tarp kurių aprašoma bulvinės „duonos“ gamyba. Anot jo, bulvių tešlą išrado airiai apie 1740 m., pritaikę bulves vietoje kitų daržovių (ropių, moliūgų), kurios, siekiant sutaupyti grūdų ir sumažinti patiekalo kainą, būdavo maišomos į duoną.
Labiausiai žalių bulvių tešlos gaminiai paplito Šiaurės Vokietijoje. Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš 100-150 metų. Manoma, kad Žemaitijoje jie galėjo atsirasti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse - per Lietuvos žydus, turėjusius glaudžius ryšius su Šiaurės Vokietijos žydų bendruomenėmis.
Pabandykite pasidaryti kitokių cepelinų:
Tinginių cepelinai
Jums reikės:
1kg. kiaulienos faršo; 1 kg. bulvių; druskos, pipirų.
Kaip gaminti. Bulves sutarkuoti per burokinę tarką, įdėti faršą, pagal skonį pagardinti druska, pipirais ir viską išmaišyti. Jeigu norite stipresnio skonio, galite dar įdėti mėgiamų mėsos prieskonių ir/ar pakepinto smulkiai pjaustyto svogūno. Formuoti kaip cepelinus ir dėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepti iki 180 - 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol gražiai paruduos. Labai skanu patiekti su spirgučiais ir grietine.
Lengvai padaromi
Jums reikės:
10 virtų bulvių, 10 nevirtų bulvių, 10 šaukštų krakmolo, druskos pagal skonį. Įdarui: 400 gramų faršo, prieskonių pagal skonį, druskos pagal skonį, 1 svogūno.
Kaip gaminti.Pradžioje išvirtas bulves sugrūskite arba tiesiog sumalkite. Nevirtas bulves nuskuskite bei sutarkuokite stambios tarkos pagalba. Įdėkite krakmolo, druskos bei viską suminkykite. Tuomet įdarui susmulkinkite svogūną bei sumaišykite su kiaulienos (arba kitu mėgiamu) faršu. Pagardinkite prieskoniais, pipirais bei druska.Tada iš minklės darykite paplotėlius, dėkite į vidų faršo įdarą bei formuokite nedidelius cepelinus. Turėtų gautis apie 20 cepelinų. Po to užvirinkite vandenį bei įdėkite vieną šaukštą krakmolo. Pagamintus cepelinus dėkite į verdantį vandenį bei virkite maždaug 20 minučių. Skanaukite su grietine arba kitu mėgiamu padažu.
Mažoji cepelinų kopija – saldieji bulvinukai
Jums reikės:
– 1–2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių;– 200 g avinžirnių miltų (gaminimui ir papildomai dar kelių šaukštų bulvinukų formavimui);– druskos, pipirų ar kitų prieskonių pagal skonį.
Kaip gaminti. Bulves supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute. Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais, pagardinkite druska, pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišykite. Ant švaraus stalviršio ar lentelės pabarstykite miltų.
Delnais iš bulvių masės formuokite mažus bulvinukus (sumažinta cepelino versija), juos apvoliokite miltuose. Puode užvirkite vandenį, įdėkite druskos ir po vieną dėkite bulvių kukulius. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis).
Kai bulvinukai iškyla – galite juos išimti. Išvirtus bulvinukus galite gardinti sviestu, grietine ar patinkančiu padažu. Puikiai tiks pesto, grybų, pankolių ar pomidorų padažai.
Cepelinai su soja ir vegetarišku spirgučių padažu
Jums reikės:
– 10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių;– 1 pakelio sojos faršo;– 2 vnt. svogūnų;– 1 vnt. imbiero šaknies;– šaukšto lydyto ghee sviesto;– graikiško ar kito lieso jogurto be priedų;– druskos, pipirų.
Kaip gaminti. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite, kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.
Įdarui pakepinkite vieną svogūną, į keptuvę dėkite vandenyje išmirkytą soją (vadovaukitės gamintojo nurodymais ant etiketės), pasūdykite, įberkite pipirų ir šiek tiek pakepinkite.
Cepelino masę išplokite, centre dėkite įdarą, paplotėlį sulenkite per pusę, užspauskite ir formuokite cepelinus. Suformuotus cepelinus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 20–25 minutes. Labai svarbu, kad puodas būtų didelis.
Imbierą supjaustykite mažais kvadratėliais, kad primintų spirgučių formą. Įkaitinkite ghee sviestą, pakepinkite imbierus, tuomet suberkite svogūną ir kepkite, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Pagardinkite druska ir pipirais. Cepelinus patiekite su imbieru spirgučių padažu ir liesu jogurtu.
Kokie ,,įdomūs" mero atsakymai ar neatsakymai dėl konkursų??????
Savivaldybės paskelbti konkursai. Ar vadovauti biudžetinei įstaigai sunkiau negu įmonei?