Geriausia pasaulyje šalta sriuba – lietuviški šaltibarščiai
Įvairius pasaulio virtuvių ir maisto reitingus rengiantis ir skelbiantis portalas tasteatlas.com paskelbė geriausių pasaulyje šaltų sriubų 17-uką, kur pirmoje vietoje – lietuviški šaltibarščiai. „Barbės sriuba“, „Labai gardi sriuba, teko ragauti, kai lankiausi Lietuvoje“, „Kaip norėčiau jos paragauti“ – tokie ir panašūs komentarai pasipylė po postu portalo feisbuko grupėje, kur pristatoma jau ne tik Lietuvoje populiariausia šalta sriuba.
„Ši gaivi šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas ant tarkuotų agurkų ir kietai virtų kiaušinių. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susimaišys. Šaltibarščiai paprastai ruošiami vasarą ir patiekiami atšaldyti, geriausia su bulvėmis. Jais galima mėgautis kaip užkandžiu arba lengvu pagrindiniu patiekalu“, – rašoma portale.
Tikriausia nenuostabu, kad šaltų sriubų TOP dešimtuke pirmauja pietų šalių virtuvių sriubos – net keturios šaltos sriubos iš Ispanijos: antroje, trečioje, šeštoje ir dešimtoje vietose (porra antequerana, salmorejo, ajoblanco ir gazpacho). Ketvirtoje vietoje – bulgariškoji tarator sriuba, penktoje – vichyssoise iš prancūzų virtuvės. Septintoji vieta atiteko korėjetiškai naengmyeon, o aštuntoje vietoje – latviška aukstā zupa. Devinta tarp geriausiųjų pripažinta vengriška saldi meggyleves sriuba.
Dešimtuko aštuntoje vietoje yra ir braliukų latvių aukstā zupa (šalta sriuba). „Tai gaivi sodrios rausvos spalvos šaltsriubė. Ji gaminama iš burokėlių, agurkų, kefyro, kietai virtų kiaušinių, pieniškų dešrelių. Žalumynai, tokie kaip krapai ir laiškiniai svogūnai, yra būtini, o dauguma žmonių taip pat mėgaujasi sriuba su šlakeliu acto. Visi ingredientai sumaišomi, pagardinami druska ir pipirais, o sriuba paliekama šaldytuve, kol gerai atvės. Sriubą rekomenduojama patiekti su juoda duona. Aukstā zupa yra sezoninis patiekalas, todėl žiemą restoranuose jos rasti praktiškai neįmanoma, tačiau vasarą ją rasite meniu daugumoje vietų“ – aukstā zupa pristato portalas tasteatlas.com.
Klasikinė šios sriubos versija labai panaši į šaltibarščius, tik gaminama su actu ir garstyčiomis. Dar viena versija – su pieniškomis dešrelėmis ar daktariška dešra.
Kaip pagaminti pačius skaniausius šaltibarščius, žino kiekviena šeimininkė, tačiau jei nusibos geriausia pasaulyje šalta sriuba, galite išbandyti aukstā zupa.
Reikės: 5 vnt. virtų su lupenomis bulvių, 1 ilgas agurkas (arba keletas trumpų), 4 virti kiaušiniai, 300 g daktariškos dešros, 30. g svogūnų laiškų, 30 g krapų 500 ml marinuoti burokėlių, 2 l kefyro, 2 a. š. klasikinių garstyčių, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas: kietai išvirkite kiaušinius ir atvėsinkite, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais, agurkus smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite, daktarišką dešrą supjaustykite kubeliais, susmulkinkite kiaušinius, supjaustykite žalumynus ir suberkite į bendrą masę. Įpilkite kefyro ir, jei reikia, praskieskite vandeniu. Suberkite prieskonius ir skystyje ištirpintas garstyčias. Leiskite sriubai pastovėti šaldytuve 15–20 minučių, kad skoniai susimaišytų Patiekiant galima įdėti ledo kubelių. Skanaus.
Toks pats liberalų raugas, tik stipriai nusidūkęs. Iš jos net padoriai chamiško liberalo neišeina. R...
Jurbarko pažangai!