Geriausia pasaulyje šalta sriuba – lietuviški šaltibarščiai

Straipsnis  0 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

 

Įvairius pasaulio virtuvių ir maisto reitingus rengiantis ir skelbiantis portalas tasteatlas.com paskelbė geriausių pasaulyje šaltų sriubų 17-uką, kur pirmoje vietoje – lietuviški šaltibarščiai. „Barbės sriuba“, „Labai gardi sriuba, teko ragauti, kai lankiausi Lietuvoje“, „Kaip norėčiau jos paragauti“ – tokie ir panašūs komentarai pasipylė po postu portalo feisbuko grupėje, kur pristatoma jau ne tik Lietuvoje populiariausia šalta sriuba.

„Ši gaivi šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir kefyro arba pasukų mišinys, užpiltas ant tarkuotų agurkų ir kietai virtų kiaušinių. Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susimaišys. Šaltibarščiai paprastai ruošiami vasarą ir patiekiami atšaldyti, geriausia su bulvėmis. Jais galima mėgautis kaip užkandžiu arba lengvu pagrindiniu patiekalu“, – rašoma portale.

Tikriausia nenuostabu, kad šaltų sriubų TOP dešimtuke pirmauja pietų šalių virtuvių sriubos – net keturios šaltos sriubos iš Ispanijos: antroje, trečioje, šeštoje ir dešimtoje vietose (porra antequerana, salmorejo, ajoblanco ir gazpacho). Ketvirtoje vietoje –  bulgariškoji tarator sriuba, penktoje – vichyssoise iš prancūzų virtuvės. Septintoji vieta atiteko korėjetiškai naengmyeon, o aštuntoje vietoje – latviška aukstā zupa. Devinta tarp geriausiųjų pripažinta vengriška saldi meggyleves sriuba.

Dešimtuko aštuntoje vietoje yra ir braliukų latvių aukstā zupa (šalta sriuba). „Tai gaivi sodrios rausvos spalvos šaltsriubė. Ji gaminama iš burokėlių, agurkų, kefyro, kietai virtų kiaušinių, pieniškų dešrelių. Žalumynai, tokie kaip krapai ir laiškiniai svogūnai, yra būtini, o dauguma žmonių taip pat mėgaujasi sriuba su šlakeliu acto. Visi ingredientai sumaišomi, pagardinami druska ir pipirais, o sriuba paliekama šaldytuve, kol gerai atvės. Sriubą rekomenduojama patiekti su juoda duona. Aukstā zupa yra sezoninis patiekalas, todėl žiemą restoranuose jos rasti praktiškai neįmanoma, tačiau vasarą ją rasite meniu daugumoje vietų“ – aukstā zupa pristato portalas tasteatlas.com.

Klasikinė šios sriubos versija labai panaši į šaltibarščius, tik gaminama su actu ir garstyčiomis. Dar viena versija – su pieniškomis dešrelėmis ar daktariška dešra.

Kaip pagaminti pačius skaniausius šaltibarščius, žino kiekviena šeimininkė, tačiau jei nusibos geriausia pasaulyje šalta sriuba, galite išbandyti aukstā zupa.

Reikės: 5 vnt. virtų su lupenomis bulvių, 1 ilgas agurkas (arba keletas trumpų), 4 virti kiaušiniai, 300 g daktariškos dešros, 30. g svogūnų laiškų, 30 g krapų 500 ml marinuoti burokėlių, 2 l kefyro, 2 a. š. klasikinių garstyčių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas: kietai išvirkite kiaušinius ir atvėsinkite, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais, agurkus smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite, daktarišką dešrą supjaustykite kubeliais, susmulkinkite kiaušinius, supjaustykite žalumynus ir suberkite į bendrą masę. Įpilkite kefyro ir, jei reikia, praskieskite vandeniu. Suberkite prieskonius ir skystyje ištirpintas garstyčias. Leiskite sriubai pastovėti šaldytuve 15–20 minučių, kad skoniai susimaišytų Patiekiant galima įdėti ledo kubelių. Skanaus.

Rekomenduojami video:
Straipsnis  0 komentarų
Reklama: Prenumeratos akcija
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

„Mūsų laiko“ redakcijos kolektyvas prie garsiųjų „Viduklės koldūnų“

Viešnagė pas kaimynus: nuo Maironio gimtinės iki Viduklės koldūnų  0

Kviečiame į Pauliaus Stalionio koncertą!

Kviečiame į Pauliaus Stalionio koncertą!  0

Bibliotekoje pristatyta knyga „Aštuoni Lietuvos laisvės kovos karžygiai“ (NUOTRAUKOS)

Bibliotekoje pristatyta knyga „Aštuoni Lietuvos laisvės kovos karžygiai“ (NUOTRAUKOS)  1

Scena iš spektaklio

Monospektakliu „Pirk dramblį“ prasidėjo XVIII vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Vaivorykštė“  0

Džiazo dainininkas (1927)

Išskirtiniuose kino seansuose – pasaulinio kino žvaigždė iš Seredžiaus  0

Kviečia žaisti žaidimą „Atrask Žaliąjį regioną!“ ir laimėti prizus

Kviečia žaisti žaidimą „Atrask Žaliąjį regioną!“ ir laimėti prizus  0

MARIAUS JAMPOLSKIO teatralizuotas koncertas Jurbarke!

MARIAUS JAMPOLSKIO teatralizuotas koncertas Jurbarke!  0

Birutė Šneiderienė

„Vaivorykštės“ festivalyje – mėgėjiškų ir profesionalių teatrų spektakliai (PROGRAMA)  0

Eržvilke bus minima Patrioto diena

Eržvilke bus minima Patrioto diena  0

Jurbarko kultūros centre išskirtinis projektas – „Skambantys raštai“

Jurbarko kultūros centre išskirtinis projektas – „Skambantys raštai“  0

Styginių orgkestras Dusetų bažnyčioje

Jurbarke – ypatingo styginių orkestro koncertas  0

Pašokti ir gerai praleisti laisvalaikį – į Skirsnemunę

Pašokti ir gerai praleisti laisvalaikį – į Skirsnemunę  0

Bonsai auginimo patarimai 2024 metams

Bonsai auginimo patarimai 2024 metams  0

Laura Matuzaitė-Kairienė

Dovana Jurbarko miestui – „Mišios už taiką“  2

Nemokama mėgėjų žvejyba per Žolines: ką reikia žinoti žvejams?

Nemokama mėgėjų žvejyba per Žolines: ką reikia žinoti žvejams?  0

Rugpjūčio 9 d. laikraštyje „Mūsų laikas“ skaitykite

Rugpjūčio 9 d. laikraštyje „Mūsų laikas“ skaitykite  0

Viešosios bibliotekos parke įrengtas basakojų takas

Viešosios bibliotekos parke įrengtas basakojų takas  2

Tauragė Jazz: muzika Smalininkuose nukels į aukso amžių Amerikoje

Tauragė Jazz: muzika Smalininkuose nukels į aukso amžių Amerikoje  0

Naujausiame, 30-ajame, „Mūsų laiko“ numeryje skaitykite

Naujausiame, 30-ajame, „Mūsų laiko“ numeryje skaitykite  0

Kviečia keliauti į Palangą ir Raseinius

Kviečia keliauti į Palangą ir Raseinius  0

Tauragė Jazz: muzika Smalininkuose nukels į aukso amžių Amerikoje

Tauragė Jazz: muzika Smalininkuose nukels į aukso amžių Amerikoje  0

Aleksandro Vasiljevo parodos atidarymas Kidulių dvare

Aleksandro Vasiljevo parodos atidarymas Kidulių dvare  0

Kviečiame skaitytojus jungtis prie ELVIS

Kviečiame skaitytojus jungtis prie ELVIS  0

Jaunimo klubas „Prieštaktis“ vėl kvies į muzikinius vakarus

Jaunimo klubas „Prieštaktis“ vėl kvies į muzikinius vakarus  1

Mūsų partneriai