Fiksuojami salmoneliozės atvejai dėl UAB „Jurbarkų mėsa“ šalto rūkymo gaminių (su UAB „Jurbarkų mėsa“ komentaru)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rugsėjo 30 d. gavusi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Tauragės departamento pranešimą, kad keturi asmenys vartoję tuos pačius mėsos gaminius susirgo salmonelioze, nedelsdama pradėjo tyrimą.
Šiandien, spalio 10 d. į gydymo įstaigą jau kreipėsi septyniolika asmenų, iš kurių dvylikai patvirtinta salmoneliozė. Apklausus susirgusius asmenis, paaiškėjo, jog visi jie vartojo tuos pačius UAB „Jurbarkų mėsa“ gamybos produktus: šaltai rūkytą kiaulienos kumpelį „Kauno kumpeliai” bei šalto rūkymo kiaulienos nugarinę „Šaltai rūkyta nugarinė". Produktai buvo įsigyti firminėje įmonės parduotuvėje, Jurbarko r. sav., Jurbarkų k, Daržų g. 8. VMVT nedelsiant atliko patikrinimus įmonės gamybos vietoje ir parduotuvėje bei atrinko šių gaminių mėginius laboratoriniam tyrimui. Rezultatai patvirtino, kad keliuose iš paimtų šalto rūkymo „Kauno kumpeliai” mėsos gaminio mėginių aptikta salmonelės bakterija. Priimtas sprendimas uždrausti tiekti į rinką gamybos įmonėje surastus daugiau kaip 180 kg maisto produktus, susijusius su protrūkio tyrimu. Ūkio subjektas taip pat įpareigotas uždraustus produktus atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti juos iš vartotojų. VMVT įspėja - gamintojo UAB „Jurbarkų mėsa“ šaltai rūkytų mėsos gaminių šiuo metu nevartoti ir grąžinti į prekybos vietas: šaltai rūkytą kiaulienos kumpelį „Kauno kumpeliai” bei šalto rūkymo kiaulienos nugarinę „Šaltai rūkyta nugarinė". Nesaugų produktą galima grąžinti į prekybos vietą, iš kurios jis įsigytas, pateikiant įsigijimo čekį. Vartotojas taip pat turi teisę atgauti sumokėtus pinigus už nesaugią prekę.
Nuolat atnaujinamą informaciją apie rinkoje nustatytus nesaugius produktus rasite vmvt.lrv.lt RASFF pranešimų skiltyje. Tyrimas tęsiamas.
Paprastai salmonelioze užsikrečiama valgant žalią arba ne visiškai išvirtą mėsą, paukštieną, kiaušinius ir kiaušinių produktus, taip pat valgant daržoves ar vaisius, kurie buvo plauti užterštu vandeniu. Inkubacinis periodas svyruoja nuo kelių valandų iki dviejų dienų. Simptomai gali būti viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas ir vėmimas.
Siekiant apsaugoti save bei savo artimuosius nuo šios ligos, svarbu laikytis paprasčiausių taisyklių:
kruopšti higiena: tinkamai plaukite rankas ruošiant paukštienos patiekalus, taip pat po kiaušinių tvarkymo; panaudojus įrankius šviežiai paukštienai ruošti juos tinkamai nuplaukite (peilius, pjaustymo lenteles ir kt.) ir tik tada naudoti kitiems produktams ruošti; prieš valgant arba ruošiant vaisius ir daržoves, kruopščiai nuplaukite juos švariu vandeniu, kad pašalintumėte galimas bakterijas. Visada nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnu.
Priminkite vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypatingai jei jis žaidė su namų augintiniu.pakankamas maisto terminis apdorojimas: virti, kepti ar kitaip termiškai apdoroti mėsą, paukštieną, kiaušinius ir žuvį.
Nevartoti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, paukštienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.rinkitės patikimus pardavėjus: visada pirkite produktus iš patikimų šaltinių ir patikrinkite jų galiojimo datą. Įvertinkite parduotuvėje ar kitoje prekybos vietoje laikomos paukštienos, aplinkos sąlygas – paukštiena turėtų būti laikoma ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje (tas pats galioja ir laikant paukštieną namų sąlygomis);
Prekyboje matoma paukštiena turėtų būti sandariai supakuota, o pakuotė – nepažeista, švari, sausa;
Šviežia paukštiena turėtų būti švari ir be jokių matomų pašalinių priemaišų, neturėtų jaustis pašaliniai kvapai, matytis kraujosruvų ar kraujo likučių; Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra reglamentuotas ir turi būti ne ilgesnis kaip 28 dienos po padėjimo. Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.saugus produktų laikymas: šaldytuve atskirti jau paruoštus vartoti produktus ir šviežią paukštieną, kad nesusidarytų kryžminė tarša. Kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve, kur temperatūra yra žema, kad būtų sumažinta bakterijų dauginimosi galimybė.
Papildyta.
UAB „Jurbarkų mėsa“ komentaras
Reaguodami į patvirtintą Valstybinės Maisto ir Veterinarijos tarnybos ( toliau VMVT) informaciją apie nustatytą salmoneliozės užkratą šalto rūkymo gaminyje „Kauno kumpelis“, kreipiamės į visus mūsų produkcijos vartotojus. Rugsėjo 30 d. gavus dar nepatvirtintą informaciją apie galimus vartotojų susirgimus. „Jurbarkų mėsa“ nedelsiant ėmėsi veiksmų ir iš prekybos vietų pašalino visus galimai užkrėstus gaminius. Geranoriškai bendradarbiaudami su Valstybine Maisto ir Veterinarijos Tarnyba, „Jurbarkų mėsa“ ėmėmės tyrimo, siekiant nustatyti susirgimų priežastis. Atliktas tyrimas gamybos ceche, jau pagamintos produkcijos bei darbuotojų sveikatos patikrinimas. Tik spalio 9 d. „Jurbarkų mėsa“ gavo patvirtintą atsakymą, jog bakterinis užkratas rastas „Kauno kumpelis“ šalto rūkymo gaminyje. Todėl kreipiamės į visus „Jurbarkų mėsa“ klientus, įsigijusius „Kauno kumpelis“ laikotarpyje 2024 09 20 -09 30. Susirgimų atvejai siejami su vienos rūšies gaminiais, todėl įsipareigojame priimti šalto rūkymo gaminius atgal ir grąžinti už juos sumokėtus pinigus. Pažymime, jog „Jurbarkų mėsa“ nedelsiant ėmėsi veiksmų siekiant užtikrinti, jog tokie atvejai nebe pasikartotų ateityje. Visa šiuo metu prekiaujama produkcija yra patikrinta ir saugi vartoti (VMVT atlikti tyrimai gaminiuose). Gamybos ceche nenustatyta jokių higienos pažeidimų, taip pat nerasta salmonelės pėdsakų (VMVT atlikti tyrimai). Įmonėje dirba tik sveiki darbuotojai (3 darbuotojai šiuo metu nušalinti nuo darbo). Nuoširdžiai atsiprašome visų susirgusių žmonių. Produkcijos kokybę laikydami svarbiausiu savo gamybos tikslu, šį susirgimų atvejį išgyvename labai sunkiai bei asmeniškai.
„Mūsų laiko“ inf.
HIRE CRYPTOCURRENCY SCAM RECOVERY SERVICES // THE HACK ANGELS RECOVERY AGENCY
Natalijos Bunkės solinis koncertasI was hea...