Acto įvairovė ir kur jį panaudoti?
Maisto produktų yra daug, o jų gaminimo rūšių - dar daugiau. Vienas iš panaudojamų ingredientų ir puikų skonį suteikiančių elementų yra actas. Nors ir actą žinome, kaip produktą, kuris suteikia (galima sakyti) nemalonios rūgšties, tačiau skirtingos jo rūšys, maisto patiekalą gali išties pagardinti. Svarbu tik žinoti, kur vienus ar kitus actus panaudoti.
Spirito, maistinis ir obuolių actas
Spirito actas, kuris yra 9%, labiausiai visų pažįstamas ir vienas iš rūgščiausių actų, kuris yra naudojamas maisto gaminimui. Šis actas yra sudaromas etilo alkoholį raugiant acto rūgšties bakterijomis. Spirito actas yra maistui naudojamas skiestas ir dažniausiai yra naudojamas, kaip marinatas konservuojant daržoves arba marinuojant žuvį ar mėsą.
Maistinę acto rūgštį (9%) galite irgi rasti maisto prekių parduotuvėje. Šis acto rūgšties gaminys kartu su stipriu geriamu vandeniu yra praskiestas bei gali būti naudojamas konservuojant maistą arba buities darbuose.
Obuolių actas (5-6%) yra mėgstamas dėl savo švelnaus, malonaus aromato ir skonio. Šis actas yra gaminamas rauginant spirituotas obuolių sultis kartu su acto rūgšties bakterijomis. Obuolių actas suteikia itin gerą skonį šviežių daržovių salotoms, maišomas į kepsnių padažus, net šlakelis obuolių acto pagerina riebios mėsos skonį. Šis actas tinka daržovių marinavimui, tik dėl jo mažo rūgštingumo, obuolių acto reikia pilti daugiau nei spiritinio acto. Kvapnųjį obuolių actą galima naudoti ir konditerijoje ir šis padeda kepinių tešlai tapti puresnei. Obuolių actas veganiškuose patiekaluose gali būti keičiamas vietoj kiaušinio baltymo.
Vyno actas
Vyno actas (5-7%) yra gaminamas rauginant šviežią vyną. Kuo geresnės kokybės vynas - tuo geresnis bus ir actas. Vyno acto galima rasti dviejų rūšių - raudonojo ir baltojo vyno actas. Taip pat tie, kas mėgsta gurmanija gali atrasti ir šampano actą.
Norint išgauti aukštos kokybės vyno actą, jis porą metų turi būti laikomas medinėse statinėse. Maisto gaminiams, vyno actas suteikia nepaprastą aromatą bei skonį, o jo pagardinimui, papildomai galima naudoti įvairias žoleles ar uogas, kurios pridės papildomo skonio.
Raudonojo vyno actas, kuris turi itin ryškų skonį, puikiai dera pagardinti keptą mėsą, tokia, kaip: antieną arba šonkauliukus. Šio acto nepatartina naudoti desertams ar žuvų patiekalams, nes turi intensyvų skonį. Na, o baltojo vyno actu galima pagardinti jūros gėrybes, salotas ar paukštienos patiekalus. Jį galima pilti ir į daržovių čatnius bei sviesto padažus.
Chereso ir balzaminis actas
Tradicinis chereso (7-8%) actas yra gaminamas (Andalūzijoje) Ispanijoje, iš chereso vynuogių vyno. Jis yra brandinamas medinėse statinėse mažiausiai pusę metų. Chereso actas gali praturtinti jautienos troškinį ir vištienos patiekalus. Šiuo actu yra marinuojami žalieji svogūnai ir askaloniniai česnakai, kurie įgauna itin ypatingą skonį. Chereso actas gali suteikti malonų skonį grietinėlės padažams ir įvairiems desertams. Taip pat sumaišytas su papildomomis žolelėmis, gali virsti puikiu užpilu salotoms ar ant grotelių keptai žuviai.
Tradicinis balzaminis actas (6%) yra gaminamas Italijoje, iš šiaurėje augančių vynuogių. Vynuogės yra kuo ilgiau laikomos ant medžio, kad būtų kuo saldesnės, o tuomet yra išspaudžiamos sultys, kurios yra kaitinamos bei garinamos. Actas yra brandinamas 6 - 25 metus, skirtingo medžio statinėse. Šiuo actu galima pagardinti jau baigtinius patiekalus, o tai reiškia, kad jis tinka: ožkų sūriui, gražgarsčių ar špinatų salotoms, desertams - ypač, kurie yra su braškėmis. Balzaminio acto ir medaus mišinys, suteikia puikų skonį keptai kiaulienai ar vištienai.
Platų ekologiško acto asortimentą galite rasti užsukus internetu - https://nosugar.lt/.
Graži idėja,bet ištikrųjų nespėja miškas subręsti vėl iškertamas.Ukmergės raj. yra toks Girelės mišk...
Ar po Nacionalinio miškasodžio Lietuvoje sužaliuos 100 girių?