Lietuvos ir Belgijos jaunimas – aktyvus ir sveikas

   
Straipsnis  0 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Sveikas ir itin aktyvus – toks Belgijos ir Lietuvos jaunimas, jau 19 kartą susirinkęs į tarptautinę stovyklą „Healthy Active Young People“ („Sveikas aktyvus jaunimas“). Šiais metais stovykla buvo rengiama Belgijoje, šalia Herentalso miesto esančioje stovyklavietėje „De Brik“. Joje jaunuoliai praleido 5 dienas, kupinas aktyvių užsiėmimų ir sporto rungčių.

Stovykla organizuojama pagal Jurbarko rajono ir Laakdalio miesto bendrą projektą „Happy Active Youth Project“, kuris patvirtintas 2014 m. liepos 15 d. Projektas finansuojamas iš programos „Erasmus +“. Paraiškos teikėjas draugija „Europa – Jurbarkas – Europa“ (EJE), partneris Laakdalio miesto sporto taryba.

Projekto metu jaunimas įtraukiamas į veiklas, kurios skatina diskusijas apie šiandienos aktualijas – tai fizinis aktyvumas, sveikatingumas, mėgėjiškas sportas ir aktyvesnio gyvenimo būdo skatinimas. Projekte dalyvaudami jaunuoliai susipažįsta su kitos šalies kultūra, išmoksta dirbti grupėse. Manoma, kad dalyvaujantis ir įgyvendinantis įvairias idėjas jaunimas gali įsitraukti į pokyčius ir kurti tradicijas pasinaudojant savo patirtimi.

Iš viso į stovyklą vyko 27 Jurbarko rajono labai gerai besimokantys, aktyvūs, sportiški, muzikalūs vaikai. Mūsų rajono delegacijai vadovavo savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė (vyriausioji specialistė) Rasida Kalinauskienė, vadovais buvo Audronė Stoškienė, Aušra Rusinavičiutė, Monika Kazakevičiūtė, Tautvydas Kemzūra ir Monika Solovjovaitė.

Pirmoji stovyklos diena buvo skiriama susipažinimui su stovyklaviete, todėl jaunuoliai atliko orientacinio pobūdžio Eurofit testą. Šis testas susideda iš dešimties skirtingų rungčių, kurias atlikus, gauti duomenys palyginami su visos Europos to paties amžiaus asmenų rezultatais. Visas rungtis dalyviai atliko skirtingose stovyklavietės teritorijoje esančiose vietose, kurias teko surasti vadovaujantis pateiktu žemėlapiu. Po šio testo paaiškėjo, kad sveikiausias stovyklos dalyvis lietuvis – Pijus Petras Rimkevičius. Išskirsčius duomenis pagal tautybę ir išvedus rezultatų vidurkį paaiškėjo, kad lietuviai yra sveikesni ir geresnės fizinės formos nei jų bendraamžiai belgai.

Antrąją stovyklos dieną jaunuoliai lankėsi Linchtaarte esančiame atrakcionų parke „Bobbejaanland“. Iš čia nė vienas neišėjo be įspūdžių. Po dienos atrakcionų parke vakare stovyklautojai susitelkė bendram darbui grupėse – penkios dalyvių grupės per kelias dienas turėjo paruošti išsamius pristatymus, kuriuose buvo pateikiami fiziniai pratimai, ugdantys ištvermę ar kitaip gerinantys fizinę būklę. Taip pat dalyviams reikėjo pasitelkti kūrybinius gebėjimus ir sukurti mažiausiai 3 plakatus, kuriuose atsispindėtų alkoholio bei rūkymo žala sveikatai. Jaunuoliams teko išbandyti save ir sveikuoliškų kokteilių, „smoothies“ gamyboje. Kiekviena grupė gamino po du kokteilius ir pristatė jų naudą organizmui kitoms grupėms.

Kitą dieną visi dalyviai, kartu ir stovyklos vadovai, išbandė save sportinėse rungtyse. Suskirstyti į grupes jie dalyvavo tinklinio, futbolo, krepšinio, regbio, šuolio nuo tramplino ir komandinio belgiško žaidimo rungtyse. Po aktyvios sporto dienos visi atsigaivino baseine. Vakare organizuotas lietuvių kultūrinis vakaras. Jame koncertą stovyklos draugams surengė muzikiniais instrumentais grojantys lietuviai, buvo šokami lietuviški šokiai, žaidžiami įvairūs žaidimai.

Stovykla neapsiėjo ir be tolimesnių kelionių. Ketvirtąją dieną laukė išvyka į Olandiją. Čia netoli Mastrichto yra įsikūręs „Survival“ parkas. Jame aštresnius pojūčius mėgstantys jaunuoliai turėjo galimybę pakyboti dideliame aukštyje virš tarpeklio, kopti uolomis, iš didelio aukščio nusileisti lynu ant žemės. Daliai dalyvių tokios pramogos jau ne naujiena, mat šie kartais užsiima tuo ir laisvalaikiu.

Po savaitės aktyvių veiklų paskutiniąją dieną, penktadienį, kartu su šeimomis, kurios į savo namus nakvynei priėmė iš Lietuvos atkeliavusius vaikus, buvo surengta stovyklos uždarymo šventė. Iš belgų lūpų skambėjo džiaugsmingi žodžiai Lietuvių delegacijai, lietuviai dėkojo belgams už puikiai organizuotą stovyklą. Kitąmet stovyklą organizuos jurbarkiečiai. Būsima stovykla labai svarbi – tai bus jubiliejinė, 20-oji stovykla. Draugystė tarp Jurbarko ir Laakdalio tęsiasi dar ilgiau, tačiau stovyklos pradininkams – dvidešimtmetis taip pat didžiulė šventė.

Dalyvių įspūdžiai

Monika Girdžiūtė: „Stovykla labai puiki, svarbiausia draugiški ir bendraujantys dalyviai. Vadovai su mumis elgiasi kaip su savo bendraamžiais, todėl labai lengva buvo diskutuoti įvairiomis temomis. Veiklos stovykloje netrūko, bendravimo taip pat, tokiu būdu susipažinome su kitomis kultūromis. Šioje stovykloje dalyvauju antri metai, bet nežadu nutraukti dalyvavimo, ji man labai patinka.“

 Titas Samuilis: „Buvo žiauriai smagu. Susitinki su draugais, kurie gyvena už maždaug 2 000 km ir visada žinai, kad jei būsi Belgijoj ir tau reikės pagalbos, jie padės. Labai patinka ir gyvenimas belgų šeimoje – jie vežasi mus aplankyti įdomiausias šalies vietas, leidžia geriau pažintį kultūrą. Šiemet aš gyvenau kunigo namuose. Keliavome į Briuselį, dalyvavau belgiškose mišiose ir dar net jose patarnavau! Žodziu, linksma, smagu, parsivežiau daug linksmų nuotykių. Jei tik galėčiau, vėl lipčiau į lėktuvą ir skrisčiau atgal!“

Celeste Frison: „Manau, šioje stovykloje geriausia yra tai, kad čia galima išmokti tiek daug apie kitą kultūrą, taip pat patobulinti savo anglų kalbos žinias. Taip pat labai svarbu, jog stovykloje atrandama laiko ir savęs pažinimui. Manau, čia taip pat svarbu yra tai, kad visi čia be galo draugiški ir yra labai lengva atrasti sau naujų draugų.“

 Febe Frison: „Labiausiai stovykloje man, be jokios abejonės, patiko lietuvių kultūrinis vakaras. Karaokė vakarai taip pat buvo šaunūs. Išties, net nežinau, kas joje man nepatiko. Net Eurofit testas nebuvo toks kvailas, koks pirmiausia pasirodė. Neturiu nieko negatyvaus, ką galėčiau pasakyti apie šią stovyklą. Tai tiesiog geriausia stovykla!“

Sara Huybrechts: „Kas man stovykloje nepatiko? O taip gali būti? (juokiasi) Aš šioje stovykloje dalyvauju ne dėl jos veiklų, pobūdžio, o dėl draugų. Stovykloje dalyvauju jau 6 kartą, todėl čia mane daug kas pažįsta ir aš juos taip pat. Labiausiai man čia patinka tai, ko visiškai nemėgstu: naujų draugų paieškos, tačiau niekada negaliu sutikti tų pačių žmonių, su kuriais susipažinau ankstesnėse stovyklose. Tačiau juk nė vienas negali pasilikti stovykloje amžinai. Kodėl ši stovykla gera? Nes čia galima susirasti draugų visam gyvenimui ir nesvarbu, kurie tai metai, kuriame pasaulio krašte esi, tu niekada nepamirši savo draugų, kuriuos čia sutikai! Čia išmokstama branginti kartu praleistą laiką ir viską, ką patyrei stovykloje.“

Rekomenduojami video:
Straipsnis  0 komentarų
Reklama: skelbimai
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

Savanorės „Maisto banko“ atiduotuvėje

„Maisto bankas“ Jurbarke: turime galimybę būti arčiau žmonių, kuriems reikia mūsų pagalbos  0

Šiandien – nacionalinių parkų ir Viešvilės rezervato gimtadieniai

Šiandien – nacionalinių parkų ir Viešvilės rezervato gimtadieniai  0

Išbandymo terminas darbovietėje – ką verta žinoti

Išbandymo terminas darbovietėje – ką verta žinoti  0

Pasibaigus vilkų medžioklės sezonui – svarstymai, kad vilkų Lietuvoje per daug

Pasibaigus vilkų medžioklės sezonui – svarstymai, kad vilkų Lietuvoje per daug  0

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidės gegužės 2 d. – ką galima padaryti jau dabar?

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidės gegužės 2 d. – ką galima padaryti jau dabar?  0

Ryšių reguliavimo tarnyba: skaitmeninių sukčių metodai tobulėja

Ryšių reguliavimo tarnyba: skaitmeninių sukčių metodai tobulėja  0

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkstančių žmonių: ji skiriama be prašymo

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkstančių žmonių: ji skiriama be prašymo  0

Baudžiamųjų bylų dėl smurto artimoje aplinkoje skaičius nemažėja

Baudžiamųjų bylų dėl smurto artimoje aplinkoje skaičius nemažėja  0

VDI: darbuotojas neturėtų pradėti dirbti, kol neturi pasirašytos darbo sutarties

VDI: darbuotojas neturėtų pradėti dirbti, kol neturi pasirašytos darbo sutarties  0

Briedžiukas ir  bobausis

Miškuose – grybų loterija  0

Kultūros ministerija vietoj Kultūros dienos kviečia švęsti Pasaulinę meno dieną

Kultūros ministerija vietoj Kultūros dienos kviečia švęsti Pasaulinę meno dieną  0

Daugiabučiuose bus vykdoma legioneliozės prevencija termošoku

Daugiabučiuose bus vykdoma legioneliozės prevencija termošoku  1

Asociatyvi

Vaikų gynimo dienos minėjimas perkeliamas į gegužę  0

Kviečiama teikti kandidatūras Metų mokytojo premijai gauti

Kviečiama teikti kandidatūras Metų mokytojo premijai gauti  0

Miškas

Ar galima savo miške kirsti sausuolius?  0

Eitvydas Bingelis ir Dovilė Vainorė

Prekybos žmonėmis parduotuvė: šokiruojantis būdas atkreipti dėmesį į problemą  0

Ar tvarumas ir ekologiškumas yra tas pats?

Ar tvarumas ir ekologiškumas yra tas pats?  0

Atėjo laikas keisti padangas. Ką daryti su senosiomis?

Atėjo laikas keisti padangas. Ką daryti su senosiomis?  0

Policijos prevencinės priemonės šalies keliuose balandžio mėnesį

Policijos prevencinės priemonės šalies keliuose balandžio mėnesį  0

Žolės deginimo prevencija: ką svarbu padaryti šiandien?

Žolės deginimo prevencija: ką svarbu padaryti šiandien?  0

Asociatyvi

Pasikeitė geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos  1

Sekmadienį pereisime prie vasaros laiko

Sekmadienį pereisime prie vasaros laiko  0

Pensijos tolsta, darbuotojai sensta. Laikas keisti požiūrį ir darbdaviams

Pensijos tolsta, darbuotojai sensta. Laikas keisti požiūrį ir darbdaviams  0

Draudžiama demonstruoti ir platinti nacistinius, komunistinius, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius

Draudžiama demonstruoti ir platinti nacistinius, komunistinius, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius  0

Mūsų partneriai