140 kg maisto. Tiek per metus išmeta vienas lietuvis

Straipsnis  0 komentarų
AŠrifto dydis+- Spausdinti

Jeigu namuose daug maisto iš šaldytuvo ar virtuvės spintelių iškeliauja į šiukšlių dėžę – verta susimąstyti.

Šiandien Tarptautinė informuotumo apie maisto švaistymą ir jo praradimus diena, taigi puiki proga pradėti keisti savo įpročius. Šią, jau ketvirtą kartą minimą, dieną siekiama atkreipti dėmesį į be reikalo švaistomo maisto neigiamą įtaką ne tik finansams, bet ir visai mūsų planetai.

Europos Sąjungoje kasmet iššvaistoma beveik 59 mln. tonų maisto, kurio vertė siekia net 132 mlrd. eurų.  Vidutiniškai kiekvienas ES gyventojas išmeta 131 kg maisto. Daugiausia jo (maždaug 70 kg) susidaro namų ūkiuose, 26 kg – pramonės įmonėse, 12 kg –  viešojo maitinimo įstaigose, 9 kg –  pas prekybininkus.

Lietuvoje maisto švaistymo rodiklis dar didesnis – vienam gyventojui per metus tenka 141 kg maisto atliekų. 21 proc. maisto atliekų mūsų šalyje susidaro žemės ūkio sektoriuje, 4 proc. gamybos sektoriuje, 13 proc. prekybos sektoriuje, 1 proc. viešojo maitinimo sektoriuje ir net 61 proc. namų ūkiuose.

Šiemet Jungtinės Tautos ir JT Maisto ir žemės ūkio organizacija kviečia maisto gamintojus, perdirbėjus, prekybininkus, viešojo maitinimo įstaigas bei visus žmones mažinti maisto nuostolius ir švaistymą, pertvarkyti žemės ūkio ir maisto sistemas, kad būtų prisidėta prie JT darbotvarkės tikslo: iki 2030 m. perpus sumažinti vienam gyventojui tenkančias maisto atliekas viešojo maitinimo, prekybos ir namų ūkio lygmenyse ir sumažinti maisto nuostolius gamybos ir tiekimo grandyse. Siekdama paspartinti ES pažangą siekiant JT ambicingo tikslo, Europos Komisija pasiūlė maisto atliekų susidarymo mažinimo tikslus valstybėms narėms - iki 2030 m. 10 proc. sumažinti maisto atliekų kiekį perdirbimo ir gamybos sektoriuose ir 30 proc.  mažmeninės prekybos ir vartojimo sektoriuose (restoranai, maitinimo paslaugos ir namų ūkiai).  

Europos valstybės randa išradingų būdų kaip kovoti su maisto švaistymu. Šiemet Ispanijos Katalonijos regione, minint Tarptautinę informuotumo apie maisto švaistymą ir jo praradimus dieną, 18 restoranų virėjai, kuriems vadovaus žinoma virtuvės šefė Ada Parellada, gamins patiekalus iš likusių maisto produktų, susitarus su vietos ūkininkais bus galimybė laukuose surinkti likusį derlių. Europos Komisijos atstovybė Briuselyje tą dieną rengs diskusiją apie maisto švaistymą, garsi virtuvės šefė  Isabelle Arpin gamins maistą iš likusių produktų, bus rodomas  filmas apie maisto švaistymą. Italijos sostinėje Romoje, kur įsikūrusi JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos būstinė, taip vyks šiai dienai skirtas renginys. Jo dalyviai išklausys popiežiaus Pranciškaus kreipimąsi apie maisto švaistymą.

Lietuvoje  taip pat turime įvairių iniciatyvų, skirtų maisto švaistymo prevencijai. Diskutuojama dėl įstatymų pataisų, įpareigojančių didžiuosius  prekybos centrus maisto srities ir kitų teisės aktų reikalavimų neatitinkantį, tačiau saugų ir tinkamą vartoti maistą didžiosios parduotuvės neatlygintinai perduoti labdarai ar paramai. Taip pat siekiant sumažinti maisto atliekų, susidarančių mažmeninėje prekyboje, kiekį, yra pateiktas Maisto įstatymo projektas, kuris šiuo metu svarstomas Seimo komitetuose, siūlantis panaikinti draudimą prekybininkams parduoti maistą, paženklintą žymeniu „Geriausias iki...“, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs – būtų sudaryta galimybė vartotojams įsigyti ir vartoti saugių maisto produktų ilgiau.

Atminkime, kad kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo. Internete galima rasti daugybę kulinarų receptų kaip pasigaminti skanių patiekalų iš maisto likučių. Pasinaudoję šiais patarimais galite ne tik paruošti puikius pietus ar vakarienę, bet ir sutaupyti nemažai pinigų.

Pirkime maisto produktus apgalvotai, susidarę sąrašą ar tam tikrą valgiaraštį. Jei pasigaminote ar nusipirkote per daug, produkciją užšaldykite vėlesniam vartojimui.

Nepamirškime skaityti produktų etikečių, nes 10 proc. maisto švaistymo yra susiję su maisto ženklinimu.  „Geriausias iki...“ galiojimo terminas nurodo iki kada produktas išlaiko savo geriausias kokybines savybes ir jeigu neturi pelėsio ar pašalinio kvapo, jo pakuotė be defektų, dar yra tinkamas vartoti ir po šio termino pasibaigimo.

Išmesdami maisto likučius į šiukšlių dėžę, visada prisiminkime, kad skurdžiose pasaulio valstybėse milijonai žmonių badauja, nes neturi lėšų nusipirkti maisto.

Rekomenduojami video:
Straipsnis  0 komentarų
Reklama: skelbimai
Naujienos iš interneto

Rekomenduojame perskaityti

Laikinai stabdomas Mituvos slėnio gamtos pažinimo bokšto lankymas

Laikinai stabdomas Mituvos slėnio gamtos pažinimo bokšto lankymas  2

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: ledas dar plonas ir nesaugus!

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: ledas dar plonas ir nesaugus!  0

Gruodžio mėnesio prevencinės priemonės šalies keliuose

Gruodžio mėnesio prevencinės priemonės šalies keliuose  0

VšĮ Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centrui, Jurbarko vaikų lopšeliui-darželiui „Nykštukas“ ir Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklai vadovų dar teks palaukti – savivaldybė konkursų į šias pareigas skelbti neskuba.

Savivaldybės paskelbti konkursai. Ar vadovauti biudžetinei įstaigai sunkiau negu įmonei?  6

Tarptautinės žmogaus teisių dienos proga – nemokamos teisinės konsultacijos

Tarptautinės žmogaus teisių dienos proga – nemokamos teisinės konsultacijos  0

Savivaldybė kviečia teikti prašymus asbesto atliekoms surinkti

Savivaldybė kviečia teikti prašymus asbesto atliekoms surinkti  0

Jurbarko r. savivaldybė ieško vyriausiojo inžinieriaus

Jurbarko r. savivaldybė ieško vyriausiojo inžinieriaus  0

Vairuotojai, kurių medicininės pažymos nebegalioja, galės jas atnaujinti iki 2024 metų gegužės 31-osios

Vairuotojai, kurių medicininės pažymos nebegalioja, galės jas atnaujinti iki 2024 metų gegužės 31-osios  0

Beveik 800 Skaudvilės gyventojų kreipėsi į VRK: nenori jungtis prie Jurbarko, grasina rinkimus boikotuoti

Beveik 800 Skaudvilės gyventojų kreipėsi į VRK: nenori jungtis prie Jurbarko, grasina rinkimus boikotuoti  0

Žieminės padangos ir degalų naudojimo efektyvumas: Ką vairuotojai turėtų žinoti

Žieminės padangos ir degalų naudojimo efektyvumas: Ką vairuotojai turėtų žinoti  0

Šildymo sezonas: kaip kūrenti namus pagal aplinkosauginius reikalavimus?

Šildymo sezonas: kaip kūrenti namus pagal aplinkosauginius reikalavimus?  1

Savivaldybės taps naujaisiais žemės patikėtiniais miestuose ir miesteliuose

Savivaldybės taps naujaisiais žemės patikėtiniais miestuose ir miesteliuose  0

Kas svarbiau mūsų kraštui – pigūs pašto kaštai ar laikraščių prenumerata?

Kas svarbiau mūsų kraštui – pigūs pašto kaštai ar laikraščių prenumerata?  6

Socialdemokratai apie tolstantį ir brangstantį paštą: pagal įstatymą jis turi būti prieinamas visiems

Socialdemokratai apie tolstantį ir brangstantį paštą: pagal įstatymą jis turi būti prieinamas visiems  4

Tūkstančio paštininkų atleidimas – smūgis ir spaudai, ir regionų gyvybingumui

Tūkstančio paštininkų atleidimas – smūgis ir spaudai, ir regionų gyvybingumui  0

Lapkritį šalies keliuose organizuojamos prevencinės priemonės

Lapkritį šalies keliuose organizuojamos prevencinės priemonės  0

Kviečiame į susitikimą su žemės ūkio viceministru

Kviečiame į susitikimą su žemės ūkio viceministru  0

Aplinkos ministerija primena: prasideda šamų žvejybos draudimas, artėja vėgėlių žvejybos sezonas

Aplinkos ministerija primena: prasideda šamų žvejybos draudimas, artėja vėgėlių žvejybos sezonas  0

Aplinkosaugininkai: Vėlinių laikotarpiu kviečia artimųjų kapus puošti saikingai

Aplinkosaugininkai: Vėlinių laikotarpiu kviečia artimųjų kapus puošti saikingai  0

Visų šventųjų ir Vėlinių dienomis policija eismo dalyviams teiks pagalbą

Visų šventųjų ir Vėlinių dienomis policija eismo dalyviams teiks pagalbą  0

Startavo informacinė–edukacinė platforma „Mobilizacijos mokykla“

Startavo informacinė–edukacinė platforma „Mobilizacijos mokykla“  0

Dauguma gyventojų mano, kad vyresnių žmonių diskriminacija yra paplitusi problema

Dauguma gyventojų mano, kad vyresnių žmonių diskriminacija yra paplitusi problema  0

Atvėsus orams į namus gali veržtis neprašyti įnamiai – graužikai: kaip nuo jų apsisaugoti?

Atvėsus orams į namus gali veržtis neprašyti įnamiai – graužikai: kaip nuo jų apsisaugoti?  0

Fiksuojama suaktyvėjusi laukinių gyvūnų migracija

Fiksuojama suaktyvėjusi laukinių gyvūnų migracija  0

Mūsų partneriai